Sıcaklığı istenilen seviyede tutan ve büyük ölçüde tasarrufu da getiren sisteme termostat adı verilir. Termostatlardaki değişim termostatta bulunan duyarlı parçaya tesir edilmesi sonucu oluşur. Tesir sonucunda basınç sinyali ve elektrik sinyali ile su ısıtma işlemi gerçekleşir. Termostatlı fırın modellerinde önceden belirlenen sabit sıcaklığın korunması amaçlanır.

Termostatlı Fırın Özelliği

Elektrikli fırınlarda termostat sıcaklığı sabit tutar. 200 dereceye bir fırın ısısını sabitlediğiniz zaman termostat devreye girer ve sıcaklık yükselişini önler. Sıcaklığı belirli seviyeye ayarladığınız zaman ve sıcaklık istenilen seviyeye geldiğinde termostat elektrik akımını keser, ısıyı dengede tutar. Yapılan yemek çeşidine göre bazı yemekler düşük ısıda bazıları da yüksek ısıda pişer. Termostatlı fırın ile istediğiniz yemeği istediğiniz ısı derecesinde pişirirsiniz.

termostatli-firin

Termostat çalışma sistemi içinde ısıtıcı ve soğutucu ayarı bulunur ve dış ortam sıcaklığı göz önüne alınarak çalıştırılır. Fırında aşırı sıcaklığı önler ve belirlenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı kesen devre araya girer. Isının yükselmesini önlediği gibi enerji tasarrufu da sağlar.

Termostatların yapısı ısı değişikliğinde konum değiştirir. Isı etkisiyle kontakların konumu değişir ve ısıyı dengede tutar. Ortamın sıcaklık değerini sabit tutar. Çoğunlukla fırın gibi ısı üreten cihazlarda ısı seviyesi kontrolü için kullanılır. Kontak uçlarına sahip olan termostatların çalışması ısı değişikliği ile olur. Kontak uçları konum değiştirdiği zaman ısıtma sistemi de çalışır ya da ısıma sistemi durur.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir