Sıcaklık kontrol sisteminin anahtarlama elamanı termostattır. Termostatın ana görevi istenilen sıcaklığa uygun olarak elektrik akımını kesmek ya da elektrik akımını vermektir. Günlük hayatta kullandığımız elektrikli ev aletlerinde sıklıkla kullanılır. Su ısıtıcıları, buzdolabı, şofben ya da klima gibi makinelerin sıcaklık ayarlarını kontrol eder. Sıcaklık değeri aşılırsa termostat devreye girer.

Termostatların Özellikleri

İçyapısına göre termostat çeşitleri elektronik, mekanik ve elektromekaniktir. Ayarlı ve sabit değerli termostat çeşitleri de bulunur. Elektronik termostatlar, elektronik devreler aracılığıyla sıcaklığı algılar ve elektronik devreler yardımıyla anahtarlama veya uyarı yapar. İç kısmında bulunan mekanik aksamın malzemesi bimetaldir. Belirli değer aralığında ayarlanır ve iç kısmındaki elektronik ekipmanlar ile işlem yapılır.

 

Termostatlar Kaç Gruba Ayrılır?

Sabit değerli termostatlar imalat sırasında ayarlanır ve iç kısmında yer alan kontakların konum değiştirmesi mantığıyla hareket eder. Klimalarda elektronik termostat kullanılır. Oda sıcaklığını ayarlamak için kombiye bağlanan termostatların özelliği elektromekanik termostattır. Yüksek teknoloji ile üretilen termostatların iç mekanizması paslanmaz materyalden oluşmalı ve uzun yıllar dayanıklılığını korumalıdır.

Termostatlar çok farklı kullanım alanına sahip oldukları için özelliklerini bilerek satın almalısınız. Kalite standardına uygun olarak üretilmiş olması çok önemlidir. Özellikleri farklı olduğu için kullanım alanları da farklıdır. Isıtıcılarda kullanılan termostatlarda suyun kaynaması sonucunda elektriği kesen mekanizması bulunur. Mekanik ve sabit değerli termostatlar ısı ayarı yaptıktan sonra mekanizmayı durdurur.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir