Termostat kontrol aracıdır ve sıcaklığı istenen seviyede tutar. Sıcaklıktaki değişim ise termostattaki duyarlı parçanın etkilenmesi sonucunda basınç ve elektrik sinyali gönderme işlemiyle ısıtma ya da soğutma işlemini gerçekleştirmesidir. Binalarda, fırınlarda, ütülerde bu tarz cihazlar kullanılır. Termostat genleşme ilişkisi için farklı iki metal kullanılır ve bu metal çiftlerinden yararlanılarak termostat yapılır.
Termostat Genleşme İlişkisi Hangi Durumlarda Yararlıdır?
Buzdolabının istenilen ısıda kalmasını sağlar. Termostat genleşme ilişkisi sonucunda elektrikli fırınlar ve ütülerde sıcaklık kontrolü yapılır. Kalorifer kazanlarında bulunan sıcaklıkta aynı şekilde istenilen seviyede tutulur. Genleşme sonucunda sıcaklık, basınç ve kuvvet gibi etkenler cismin boyutunda gözle görülür büyüme sağlar. Bütün maddeler hacimle genleştiği için ısı enerjisi alan her şey bir zaman sonra genleşir.
Genleşme sonucunda sıcaklığı artan cismin genişlemesi ve hacminin değişmesi görülür. Cisimlerin ısı biçiminde değişme olduğu zaman cisimlerin sıcaklığı yükselir ve genleşme meydana gelir. Boyca uzama, yüzeyce genleşme, hacimce genleşme özellikleri arasındadır. Termostatlar belli bir değer aralığında ayarlanır. İçyapısında bulunan elektronik aksam aracılığıyla işlem görür ve ısıyı dengede tutar.
Klimalarda kullanılan sıcaklık ayarı, oda sıcaklığını ayarlamak, kombiye bağlanan termostat uygulaması, su ısıtıcılarında kullanılan mekanizma gibi sıcaklıkla bağlantılı çalışan durumlarda kullanılır. Termostat bir bakıma tasarrufu sağladığı gibi oluşacak arızalara ve özellikle ısıdan dolayı arızalara karşı makineleri de korur, güvenceye alır.