Soğutma ve ısıtma sistemlerinde kullanılan ve sıcaklığı istenilen seviyede tutan mekanizmaya termostat adı verilir. Dış ortamın sıcaklı dikkate alınır ve sıcaklık seviyesi belirli ayarda tutulur. Teknolojinin gelişme göstermesiyle birlikte termostat çeşitleri farklı özellikleri barındırıyor ve kullanılacak alana göre seçiminin yapılması gerekir. Sıcaklığın istenen değerden fazla yükselmesini önleyen termostatlar teknik açıdan da yardım sağlıyor. Enerjiyi kestiği için su sıcaklığından oluşan sorunları yok ediyor.
Termostatlı Rezistans Çeşitleri
Termostatlı rezistans modelleri değişen teknolojiye bağlı olarak üretilir. Gerekli olduğunda devreye girer ve gerekmediğindeyse devre dışı kalır. Isı seviyesini kontrol eden özelliği bulunur. Ekonomik olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilir.
Termostatlı Rezistans Nasıl Çalışır?
Seçilecek termostatın özelliğine göre çalışma sistemleri farklı özellikler içerir. Genel olarak ısı düzeyini belirli seviyede tutmak için kullanılır. Uç kısmında bulunan kontaklar yardımıyla konum değiştir. Konumlar yardımıyla termostat çalışır veya durur. Isı üreten cihazların genelinde kullanılır. Endüstriyel üretimde çok sık kullanılan rezistanslar yardımıyla daha az enerji ile daha yüksek verim elde edilir.
Elektrikten aldığı enerjiyi ısıya çevirdiği için çok geniş kullanım alanına sahiptir. Demir, nikel, krom, alüminyum gibi alaşımlardan oluşur. Isıtıcı sanayi alanında geniş kullanıma sahiptir. Su ısıtıcılarında, su kazanlarında, çamaşır makinelerinde, sobalarda, klimalarda ve tüm endüstriyel ısıtma cihazlarında kullanılır. Uzun yıllar dayanıklılığı bulunur ve ekstra bakıma ihtiyaç duymaz.